Ilman kenkiä

 

MIKSI ?

 

Hevosemme ovat ilman kenkiä. Miksi ? Vastakysymyksenä voisi esittää: Miksi hevonen tarvitsisi kenkiä? Mutta vastataan siihen miksi hevosemme ovat ilman kenkiä. Asia on hyvin yksikertainen: 

Jo katsomalla näitä kuvia ex-ravuri Leevin kavioista tajuaa, että eivät tällaiset kaviot mitään kenkää kaipaa. Kuvat on otettu tunnin pituisen kovalla hiekkakentällä tehdyn laukkaharjoituksen jälkeen. Yläkuvissa vasen etukavio, alakuvissa vasen takakavio. Huomaa, takakavio on valkokavio, joka vanhan myytin mukaan on normaalia heikompi.

                        Etukavio    Etukavio2
                        Takakavio  Takakavio2

Katso myös 10 kuukautta hoitamatta olleiden kavioiden kunnostuskuvia, klikkaa tästä:

 

Ja sitten vastauksia kengättömyyden syihin:

1) Kenkä estää kaviomekanismin toiminnan. Säde ei ole se joka pumppaa verta jalkoihin vaan itse kavio –kaviokapseli – se laajenee ja supistuu hevosen astuessa. Tämän laajenemisen kengitys estää. ”Se minkä Luoja on luonut, sitä ei ihmisen pidä lähteä muuttamaan” sanoi aikanaan Leonardo da Vinci. Kavio ei todellakaan ole turhaan hevoselle luotu eloton ruumiinosa, vaan sen tarkoitus on jalkojen verenkierron ja niiden aineenvaihdunnan turvaaminen. Kun kaviomekanismi ei toimi, hevonen on vajaatoiminen. On olemassa sanonta: "Hevosella on viisi sydäntä, yksi rinnassa ja yksi jokaisessa jalassa."  Jos ihmisellä sydän toimisi vain 1/5 – teholla, olo olisi aika surkea.

 

Kengättömän hevosen jalat ja kaviot ovat lämpimät! Lämpökameralla otetuissa kuvissa voidaan nähdä, että saman hevosen kengällinen jalka on musta ja kengätön värillinen, kun veri kiertää jalassa. Kavio on elävää ainesta.

 

2) Kun kaviomekanismi ei toimi, myös iskunvaimennus puuttuu. Esim. asfaltilla kengällisen hevosen kävellessä tärähdys on 80% suurempi kuin ilman kenkää (Zurichin teknillisen yliopiston tutkimus). On selvää, että mitkään nivelet ja jänteet eivät kestä tällaista rasitusta. Tätä sitten kompensoidaan pehmeillä ratsastuskentillä, jolloin ratsastus on enemmänkin suossa tarpomista kuin hevosen luonnollista liikkumista. Autollakaan ei ajeta ilman iskunvaimentimia, miksi sitten hevosella?

 

Jos nykyhevonen on miljoona vuotta pärjännyt ilman kenkiä, miksi se ei enää pärjäisi? Miksi varsa on ilman kenkiä? Kenkä ei todellakaan ole osa hevosen anatomiaa. Yksikään hevonen ei ole syntynyt kengät jalassa.

 

Hevosen kavio on kehittynyt nykyisenlaiseksi tarpeesta päästä nopeasti pakoon kovalta pohjalta. Pakoeläimenä hevosen on erittäin tarpeellista tietää millaisella alustalla se seisoo – kenkä jalassa se ei sitä tunne. Tämän näkee hyvin hevosista, jotka ovat laitumella. Kengättömät laukkaavat vapautuneesti sen sijaan kengälliset eivät juuri uskalla lähteä mukaan. Tätäkin kautta on selvää, että kenkä muuttaa hevosen askellusta luonnottomaksi ja aiheuttaa turhaa jännitystä lihaksiin, koska kenkä on liukas ja jalka tunnoton. Toisaalta kun on tilaa liikkua vaikka kiitolaukkaa, auttaa tämä hevosta oppimaan itse hyvän askelluksen ja tasapainon. Seisottaminen sisällä karsinassa ja pienessä tarhassa sekä liikkuminen vain ratsastaja selässä, ei ainakaan edistä askellajien kehittymistä.

 

Parasta olisi kun hevosta ei olisi kengitetty koskaan, sillä kengistä luopuminen ei ole aina ongelmatonta. Kengityksellä kavio on voitu saada jo niin pahaan kuntoon, että alkuvaiheessa varsinkin etujalkoja, joilla suurin osa painosta on, voi aristaa. Mutta oikein toimimalla ja sopivalla alustalla, voidaan selvitä kokonaan ilman ongelmia. Tässäkin asiassa on edettävä maltillisesti ja käytettävä aikaa, kuten kaikessa hevosen hoidossa ja koulutuksessa. Kavio kasvaa kokonaan uudelleen vuodessa. Yleensä siirtymävaiheessa voi ratsastaa aivan normaalisti.

 

Kenkä haurastuttaa kaviota. Hauraskavioisuus ei suinkaan ole hevosen geeneissä, vaan se on kengityksen (ihmisen) aikaansaama ongelma. Kavio ei ole kuollutta ainetta, vaan se on täynnä verisuonia ja hermoja. Kenkä ja ruostuvat naulat tulehduttavat kavion sisäosan ja aiheuttavat kaviokapselin (kavion pintaosan) irtoamisen vähitellen alustastaan. Kun kengät otetaan pois, kavio voi aluksi lohkeilla reunoistaan ja vaikuttaa siltä kuin se kuluisi nopeasti. Tästä syntyy se käsitys, ettei kavio kestä ilman kenkää. Mutta tämä parissa viikossa ohi menevä vaihe johtuu vain siitä, että kenkä on pehmentänyt ja haurastuttanut kavion. Ja kysehän on vain kavion ulkoreunan kulumisesta kavion pohjan tasoon. Niinhän sen pitääkin olla samalla tasolla. Kuluisiko kavio kokonaan pois aina vuohiseen saakka, ehkä seuraavaksi polveen saakka jne. kunnes hevonen olisi jalaton? Ei kai nyt sellaista kukaan luule tai väitä.

 

Ihmiselämästä voisi ottaa vähän vastaavan esimerkin: Pidät kädessäsi kumihanskoja muutaman tunnin ja otat ne sitten pois ja kuten jokainen tietää, iho on sen jälkeen aivan ryppyinen ja hauraan tuntuinen. Päätelmä: Nyt on pidettävä loppuelämä kumihanskoja, koska ihoni ei kestä ilman niitä.

 

 

MITÄ ETUJA KENGÄTTÖMYYDESTÄ?

 

Sitä mitä hevonen itse tuntee voimme vain arvailla. On selvää, että jokainen teko, jolla voidaan edes vähän lähestyä hevosen luonnollista olotilaa, on hevosen etu. Ei taida olla mukavaa talvella seistä jääkylmät raudat jaloissa. On hyvä muistaa, että hevonen on pakoeläin, joka ei saa ilmaista olevansa sairas tai vajavainen, koska sellaisen peto saalistaa ensimmäisenä. On ilmeistä, että tämän takia hevosen kipukynnys on todella korkea. Sitten kun vaiva esim. ontuminen näkyy, on tilanne aina vakava eikä se ole sen takia useinkaan parannettavissa nopeasti.

 

Ilman kenkiä askellus paranee ja hevonen on luottavaisempi, kun se tuntee millaisella alustalla se liikkuu. Eipä enää kompastele maastossa.

 

Hevosen liikkeet ovat kevyemmät kuin raskaat kengät jätetään pois. Enää ei tarvitse nostella etujalkoja luonnottomasti.

 

Jos hevosella on mahdollisuus liikkua riittävästi, jalkojen asento hakeutuu luonnolliseksi ilman kenkää,.

 

Hevosen käyttö- ja elinikä pitenee, kun jalat pysyvät kunnossa.

 

Voi ratsastaa ja esim. hypätä esteitä useammin kuin iskuvaimennus lisääntyy ja rasituksesta palautuminen nopeutuu aineenvaihdunnan toimiessa jaloissa.

 

Jalat tulee hoidettua pelkällä loppuverryttelyllä. Hevoselle epämiellyttävä ja aikaa vievä jalkojen letkutus jää pois.

 

Kengityskulut jäävät pois, joka on aika merkittävä säästö.

 

Kavio ei ole niin vaarallinen kuin kengällinen kavio. Kuinka monta hevosen potkun aiheuttamaa kuolemaa olisi vältetty ja kuinka monta telottua ihmisjalkaa olisi säästynyt.

 

 

MUUTA

 

Kavio ei kulu normaalissa ratsastuksessa eli kengättömyys sopii kaikille harrastehevosille. Kavioaines on uskomattoman kovaa. Kavio kasvaa jatkuvasti, eli se voi ja sen pitääkin kulua.  Mitä enemmän kavio kuluu, sitä enemmän se kasvaa.

 

Valkokavio on ihan yhtä vahva kuin minkä muun värinen kavio tahansa. Alenalla ja Leevillä on yksi valkokavio! Miten pigmentin puute voisi heikentää kaviota. Onko valkoihoisilla ihmisillä hauraampi iho kuin mustaihoisilla?

 

Kun hevonen ontuu, kannattaa aina hakea vikaa kavioista. Kengällisestä kaviosta ei vikaa löydä, ennen kuin ottaa kengän pois. Ja silloinkin kavio on aina huolellisesti puhdistettava vuoluveitsellä. Etenkin valkoviiva on puhdistettava veitsellä. On hyvä huomata, että ontuminen johtaa lähes aina myös lihasten jumiutumiseen ja hierontatarpeeseen. Kipeä jalka ei yleensä ole se jalka, jota hevonen näyttää ihmisen mielestä ontuvan, vaan yleensä se onkin vastakkainen jalka. Asia selviää parhaiten juoksuttamalla hevosta pienellä ympyrällä. Sisäjalalle tulee enemmän painoa ja jos hevonen sitä ontuu, niin sitten hakemaan vikaa siitä kaviosta.

 

Hevonen pysyy pystyssä talvella ihan yhtä hyvin kuin ihminen ilman hokkeja, paremminkin kuin sillä on neljä jalkaa. Kuinka vahingolliset hokit mahtavatkaan olla lukitessaan jalan paikalleen esim. nopeissa käännöksissä tai hypätessä esteitä?  Ei olisi ihmisellekään terveellistä kulkea piikkarit jalassa jatkuvasti. Tervejalkaista kolmiloikkaajaa ei taida löytyä (vrt. hevosella esteeltä alastuloa).

 

Kengättömän kavion hoito on varsin yksikertaista, kun hevonen itse hoitaa osan asiasta.

 

Miksi pilata hevosen jalat (kaviot, nivelet, lihakset) kengityksellä?

 

Tässä ei ole kysymys vastakkain asettelusta kenkä / kengätön, vaan nykytietämyksen hyväksi käyttämisestä. Sitä soisi käytettävän muutenkin hevosten hoidossa enemmän eikä hoidettaisi niin kuin on aina tehty.

 

On myös eettisesti arveluttavaa, jos vedotaan kengityksessä siihen, että hevosella ei voi ratsastaa, jos ei sitä kengitetä. Silloin hevosen hyvinvointi ja terveys on toissijainen ja ensi sijalla ovat ihmisen tarpeet.

 

 

LINKKEJÄ KAVIOSIVUILLE

 

http://www.barefoothorse.com/

http://www.ironfreehoof.com/   (täältä löytyvät myös ruotsinkieliset sivut)

http://tribeequus.com/wildfeet.html

http://www.equinextion.com/id9.html

http://www.kengattomathevoset.fi (suomenkieliset sivut)

http://www.primechoice.com/jaime-jackson/

http://www.naturalhorsetrim.com/