Ilman kuolainta

 Bitless_bridle  Bitless_bridle2

Leevi, ex-ravuri, ravaa tässä ilman kuolainta ja kenkiä.  Reetta, ratsastaja,  on ratsastanut reilun vuoden Mynämäki Ranchin tunneilla..

Huom! Oikeanpuolinen kuva ei ole vasemmanpuolisen suurennos.


Katso kuolainjutun aluksi seuraava videopätkä:

 

www.youtube.com/watch?v=womLo4fiaHI

 

Muutos siirryttäessä kuolaimettomaan ratsastukseen on hämmentävä. Asiat muuttuvat yhtäkkiä helpoksi, hevonen rennoksi jne. Yllä mainituilta sivuilta voi tutustua käyttäjien kokemuksiin ja lukea suitsien kehittäjän eläinkirurgian professorin Dr. Cook'n artikkeleja mm. aiheesta ”Miksi hevonen vihaa kuolainta”. Sinne on myös kirjattu yli 100 ratsastus- ja hevosen käyttäytymisongelmaa, joihin on löydetty ratkaisu jättämällä kuolain pois.

 

Ote W. Robert Cook, FRCVS, PhD sivuilta:

 

“The bit is the cause of over 100 harmful effects. First and foremost, a bit is painful and it frightens a horse. It makes it difficult for a horse to be happy in its work and for a rider to achieve that harmony so essential to a partnership. It also makes it difficult for a horse to breathe, stride, perform, and stay healthy. The bitless bridle makes riding simpler, safer, and more satisfying.”

 

Tarkemmin voi asiaan tutustua Dr. Cook’in sivuilta:

 

http://www.bitlessbridle.com/

 

Suitset esiteltiin vuonna 2000 Equitane -messuilla (maailman suurimmat hevosalan messut) ja ne saivat silloin innovatiivisuuspalkinnon. Käytännössä kyse oli suurimmasta hevosalan keksinnöstä sitten pronssikauden, jolloin kankikuolain kehitettiin. Olikin jo aika saada jotain uutta tähän asiaan. Lisätietoja saat osoitteesta:

 

http://www.bitlessbridle.co.uk/

 

Sieltä voit myös tilata suitset. On hyvä huomata, että markkinoilla on paljon Bb-suitsien kopioita. Bb-suitset on patentoitu, joten kopioiden toiminta voi olla erilainen ja ne voivat esim. painaa niskasta. Näin ei tietenkään saa olla, eikä Bb-suitsissa olekaan. Ohjien vapaa kulku turpahihnassa olevien lenkkien kautta on syytä tarkastaa, jos hankkii kopiot. Kopiot eivät tunnu myöskään kestävän kovin hyvin.

 

Onkin suositeltavampaa kokeilla kuolaimetonta ratsastusta ensin pelkällä riimulla, jonka hihnat on tiukattu ja ohjat kiinnitetty sivulenkkeihin. Tällöin kääntäminen tai pysäyttäminen ei kuitenkaan onnistu samalla tavalla kuin Bb-suitsilla. On turha maksaa ensin kopiosta ja sitten hankkia aidot. Aidot ovat aika hintavat, postikuluineen 150-170 euroa; kopioita saa alk. noin 40 euroa.

 

Edulliset ns. beta-versiot saat nyt myös ostettua Suomesta Bb-suitsien Suomen edustajalta osoitteesta:

 

http://www.hevoskuiskaaja.fi

 

 

Bb-suitset ovat erinomaisen eläinystävälliset, minkäänlaista vääntöä, puristusta tai kipua ne eivät aiheuta, eikä niillä sellaista pysty edes aiheuttamaan. Kuolaimella voit pakottaa, mutta et opettaa hevosta. On erikoista, että nykyajan ihminen suvaitsee kuolaimen käytön, kun samalla puhutaan eläinten oikeuksista, niiden hyvästä käsittelystä, kanojen kehnoista häkeistä, minkkien jaloittelutarhoista jne. On vain ajan kysymys kun kuolaimen käyttö kielletään. Niin hellää kättä ei kellään ratsastajalla ole, ettei kuolain aiheuttaisi kipua hevosen suussa. Kuolain voi aiheuttaa laskennallisesti pistemäisen 75 psi:n paineen hammasluuta vasten. Se vastaa noin 5 ilmakehän painetta. Tällainen paine aiheuttaa varmasti kipua.

 

On eettisesti arveluttavaa, jos perustellaan kuolaimen käyttöä sillä, että hevosta ei pysty muuten hallitsemaan. Ts. eläintä hallitaan kivun kanssa. Tällaisessa ajattelussa ihmisen etu menee eläimen hyvinvoinnin ja terveyden edelle!  Ja kun hevosta kerran pystyy hallitsemaan ilman kuolainta!!

 

Väite, että hevosen täytyy tottua kuolaimen paineeseen, on kohtuuton ja kaikkea muuta kuin eläinystävällistä ajattelua. Jokainen hammaslääkärin tuolissa istuva on siinä jännittyneenä ja odottaa vain koska sattuu. Hevosella on sama tilanne. Kun suussa on kuolain ja se on kerran aiheuttanut kipua, sen jälkeen hevonen odottaa seuraavaa kipua jännittyneenä, jäykkänä ja hermostuneena, Vaikka hammaslääkäri kuinka vakuutta toimivansa hellällä kädellä, ei sitä kukaan usko. Ei usko hevonenkaan mihinkään ratsastajan hellään, pehmeään käteen.

 

Hevonen pakenee kuolainta. Siksi ohjista vetäminen vain lisää vauhtia. Ratkaisun luullaan löytyvän siitä, että vaihdetaan kovempaan (lisää kipua aiheuttavaan) kuolaimeen, kun pitäisi tehdä juuri päinvastoin.

 

Mutta samalla kun siirtyy pois kuolaimesta, on syytä jättää ohjissa roikkuminen pois. Hevosta ratsastetaan istunnalla, ei kuolaimella tai ohjilla. Kokeile ensin ratsastusta löysällä ohjalla. Kun laukkakin sujuu roikkumatta ohjissa, alkaa istunta olla kunnossa. Ratsastuksen avain on liikkuminen hevosen liikkeiden mukana tai paremminkin päinvastoin. Kun sinä kävelet, hevonen kävelee jne. Toisin sanoen vartalosi liike kertoo hevoselle mitä pitäisi tehdä. Kun liike pysähtyy, pysähtyy myös hevonen – ilman kiskomista ohjista, löysällä ohjalla. Kun tähän lisätään vielä sopivat pohjeavut saadaan hevonen kokoamaan itsensä – ilman kuolainta. Tämän yhteistyön perusta luodaan johtajuudella.

 

Toivottomalta tapaukselta tuntunut 2005 -2006 ylläpidossa ollut ent. ravuri Perry muuttui ratsuhevoseksi parissa kuukaudessa. Sitä ennen ratsastus oli pelkkää pään viskomista. Kaula ei taipunut mihinkään ja selkä oli kuin rautakanki. Sitten otettiin kengät pois ja kuolain pois ja tilanne muuttui täysin toiseksi. Pää ei heilunut, kaula taipui ja selkä oli pehmeä ja Perry alkoi koota itsensä käynnissä, ravissa ja laukassa pelkällä istunnalla. Katso Perryn menoa kuvina.

 

Ei pakottamalla, vaan tehdään omasta ideasta hevosen idea.

 

LINKKEJÄ:

 

Käy katsomassa ratsastuskuvia tallimme hevosista ilman kuolainta (Ratsastuskuvia).

 

Venäläisen Alexander Nevzorovin sivuilta löytyy kuvia kuinka hevosella ratsastetaan ilman kuolaimia pelkkä naru kaulalla täydellisessä muodossa. Sieltä löytyy myös kauhukuvia kuolaimen käytöstä ratsastuskilpailuissa.

 

http://www.hauteecole.ru/en/alexander_nevzorov.php

 

Käy myös amerikkalaisen Stacy Westfall’in sivuilla, josta löytyy vastaavaa osaamista:

 

http://www.westfallhorsemanship.com/

 

Googlesta hakusanalla Stacy Westfall löytyy mm. videoita Stacyn ratsastuksesta yms.

 

Saksankieliset sivut löytyvät osoitteesta:

 

http://www.markuseschbach.com/index.html

 

Siellä on myös kuvia ja videoita.

 

Täälläkin on mielenkiintoista tietoa:

 

http://www.lindatellington-jones.com/whyTTEAM.shtml

 

Mm. kouluratsastuksesta ilman kuolaimia löytyy tietoa ja kuvia sivuilta:

 

http://www.bitloos.be/

 

 Katso tämäkin:

 

http://www.bitlessbridle.com/dbID/287.html

 

 

 

  

Takaisin ylös